R e w r i t e ...

Ok tak title aku kali ni? Sape yang tak faham sila angkat tangan. Oh ramai jugak yang angkat tangan terpaksa la aku explain. Sebenarnye aku berada di dalam dilema. Tak tau nak pilih yang mana satu di antara 2. Dulu aku selalu cakap perempuan cerewet. Lama kelamaan aku sedar sifat cerewet sudah mula meresap dalam diri aku. Aku tidak lagi mahu makan aiskrim yang murah. Sekurang kurangnye mesti makan aiskrim jenama 'Bulla' yang digaul bersama Hershey Syrup.

Sekarang aku sedang membuat research dan kajian mengenai gitar Fender dan Gibson. Gitar yang mana lagi bagus dan yang mana lebih best. Hasil kajian aku mengatakan kedua duanya pun bagus. Beli je dua dua skali. Sama jugak macam epal dan oren. Mana yang lebih bagus. Of course la tak boleh dibandingkan.

Fender Stratocaster









Cantik bukan? Harga gitar ni dalam range RM 2,500 - RM 8,000. Yang aku plan nak beli about RM 2,700 di Bentley Music kat bukit bintang tu. Kalau ade discount maybe boleh dapat lagi murah la. Body dibuat dari kayu Alder. Fretboard boleh pilih Rosewood or Maple. Aku prefer Maple fretboard just because it looks nicer on this fender and smoother. Dari segi bunyi tak beza sgt maple or rosewood. Either one if fine. Some said the maple neck sounds brighter in tone. But the rosewood neck sounds deeper. I don't really hear the difference.

Fender Strat ade 3 single coil pick up. Bridge, middle and the neck pickup. You can have 5 combination of these : bridge, bridge and middle, middle, middle and neck, neck. Fender ni sesuai utk almost any kind of music. Jazz, pop, rock, blues, etc. Kira gitar versatile la. Awesome gitar.

Gibson Les Paul










OMG!! Sweet and sexy guitar.. Harga gitar ni lebih kurang RM 11,000. Obviously aku takkan beli gitar dengan harga macam tu. Maybe have to consider the Epiphone Les Paul. Epiphone ni company under Gibson. Same design but cheaper. Kualiti pun ok. Not like gibson la but still acceptable. Gitar les paul agak berat dan kalau main lama mungkin berpotensi mengalami masalah sakit belakang. Terus pegi 7 eleven beli yoko yoko. Gitar ni sesuai jika main rock. Tapi sound die cukup indah. Sebab Les Paul menggunakan humbucker pick up. Sape penah dengar lagu yang dimainkan Slash? Haa macam tu la bunyi gitar ni.

Secara kesimpulannya aku memilih Fender Strat. Gibson sampai 10K kalau aku beli jugak memang aku giler. Lain la aku ni rock star hebat..

Nantikan kemunculan Fender Strat aku tidak lama lagi..

Bye~

 

Fire Drill di Menara Ambank

By Rahim Hashim

Hari Selasa hari tu aku duduk buat keje macam biasa. Komen2 kat facebook sket, sambung buat keje, reply komen kt facebook, baca blog orang, buat kopi dan sebagainya. Tiba tiba loceng berbunyi. Takkan org jual aiskrim tu follow aku sampai ke menara ambank? Tak mungkin.. Rupenye ada sesi fire drill. Yes! Ada bahan cerita yang aku boleh sumbat ke blog ni! Aku berfikir sambil tersenyum.

Kitorang pun turun tangga dari tingkat 36. Ada juga yang main tipu dah turun awal2 dari lift. Sampai menggeletar kaki aku dibuatnya. Sampai tingkat bawah kitorang kena berkumpul di parking area dan menunggu sambil hisap rokok berborak borak. Joe dibawa ke dalam ambulan kerana mengalami kecederaan di kaki.




Dalam 20 menit menunggu sambil bergambar gambar sket, akhirnya bomba pun sampai dan memberi ucapan tahniah kerana kami berjaya keluar dengan selamat. Aku ingat dia nak demo cara cara padamkan api macam di sekolah dulu. Rupa rupanya cuma ucapan yang diberi tanpa sebarang demo. Hampa. Terus lepak kat kedai mamak depan ambank minum teh ais dgn Shah dan Joe yg cedera tadi. Bukan selalu dapat peluang minum pagi2 di mamak.

Rupa rupanya banyak jugak orang yang minum kat mamak. Yela nak tunggu lift dengan beribu ribu manusia mengambil masa lama. Baik minum dulu. Rasa cepat je waktu kerja habis. Satu jam lebih dah digunakan untuk turun tangga, borak2, minum2, dan sebagainya.

Kalau ada fire drill sebulan sekali kan best.

Enough said.

 

Mongoose New Office

By Rahim Hashim

Mongoose Publishing has moved to the new office on the 1st of November 2010. Still in Menara Ambank, but 3 levels higher. Mari lihat gambar gambar ofis baru aku yang cukup indah dan besar.

Inilah pantry ofis baru. Ada coffee machine, tapi aku tak pernah guna lagi sebab tak reti pakai. Aku pun bukan la peminat kopi sangat.

Ada LCD di pantry. Ini akan menggalakkan pekerja untuk datang awal dan lunch di ofis je. Boleh makan sambil tengok Astro. 

Salah satu bilik meeting. Ada 4 bilik meeting semuanya. 


Ini dinamakan creative room. Duduk atas kerus yang empuk boleh tido terus. Sori Elana, steal from ur fb photos. Hope u didnt read my blog.

Bilik yang ada gelas tu bilik big boss. Ingat nak masuk tangkap gambar tapi dia kunci ofis dia pulak. Ofis dia best ada peti sejuk, LCD tv, tempat tukar baju, mesin air, sume la.

Pandangan dari tempat sales team. Yang kat tengah ada macam gulung tu tempat receptionist.

Pandangan dari editorial department.


Tempat receptionist.
Another meeting room





Editorial

Marketing

Web Team
In conclusion, aku suke ofis baru ni. Masuk ofis pakai access card baru la betul. Dulu masuk mcm tu je. Lepas heboh receptionist call tnye tadi masuk pukul bape. And aku duduk dalam bilik. Baru rasa aman tenteram tanpa sebarang gangguan seksual dari Zack the gay lagi.

 

Lagu lagu karaoke aku

By Rahim Hashim

Setiap orang yang pergi karaoke mesti ada lagu wajib yg mereka akan nyanyi. Ada yang suka nyanyi lagu dangdut, rock kapak, nasyid dan sebagainya. Aku juga ada lagu wajib jika aku mengunjungi karaoke. Antara lagu lagu yang aku dah expert seperti:

1) Making Love Out of Nothing At All (Air Supply)
Lagu ni memang pilihan yang paling best. Sebab lagu ni byk part yang boleh attack dan menonjolkan kredibiliti suara.

"I've gotta follow it 'cause everything I know
Well it's nothing till I give it to you" 

Boleh sambung ckp "alright..." di hujung dengan muka bangga kerana berjaya hit part yang susah. Air Supply pun ada ckp "alright..." jugak. Baru rasa mcm konsert.

"And I can make every tackle at the sound of the whistle
I can make all the stadiums rock"

Part ni pun best jugak. Masa nyanyi perkataan 'rock' kat hujung tu, tukarkan suara kepada suara rock garau ala ala bandi amok sambil buat gaya macho rockers.

2) Tercipta Untukku (Ungu)
Best sebab dapat menyerlahkan kemerduan suara di awal verse lagu. Aku suka tukar2 sket melodi dia. Budget akademi fantasia la. Mesti semua orang ckp "waa sedap la ko tukar melodi dia". Aku senyum je.

3) Always (Bon Jovi)
Aku suke lagu ni sebab boleh jerit jerit sket. Buat suara garau dan sengau macam Bon Jovi jugak. Baru nampak macho boleh nyanyi lagu berbagai bagai.

"well baby don't you do it alone...
baby don't you do it alone...
baby don't you do it alone.........
come on"

Kalau korang betul betul minat Bon Jovi mesti korang akan tau lirik di atas di dalam lagu Always. Bila nak habis dia jerit2 tu, itu la yang dia sebut sebenarnya. Ramai yang tak tau.

4) Semi Charmed Life (Third Eye Blind)
Lagu ni boleh nyanyi laju laju sambil tunjukkan skill rapping sket. Lagu ni menggunakan beat 4-4 dengan lirik yang boleh digunakan untuk beat 6-8. So memang laju je nyanyi. Kalau dapat dinyanyikan dengan betul dan tepat pasti akan dipandang tinggi oleh kawan.

5) Hey Soul Sister (Train)
Lagu ni susah nak nyanyi. Tapi best. Heyyy heyy.. hey hey hey hey heyy...hey hey hey heyyhey...your lipstick stains on a front lobe of my left side brains....

6) Semua lagu wali band
Semua lagu wali band best. Kalau korang baru dengar lagu cari jodoh pastu cakap tak best, baik dengar dulu lagu lagu lain. Memang best. Lagu cari jodoh tu mcm bodoh sket lagu dia.

7) Lagu Whitney Houston & Mariah Carey
Bila lelaki pilih lagu perempuan, mesti semua orang ternanti nanti nak dengar dia nyanyi. Aku suka pilih lagu "One moment in time" dan "Hero".

Banyak lagi lagu yang aku boleh listkan tapi walau macam mana pun lagu no 1 tu tetap jadi favourite all time aku. Hehe...

Bye.

 

Busy busy busy...

By Rahim Hashim

Apa khabar anda semua? Rindukan saya tak? Haha tak malu betul aku berani bertanya macam tu. Sapa la nak rindu aku agaknya. Mungkin orang yang baru berkahwin pada 16 september lalu? Atau pekerja pekerja di menara Ambank ni? Saja aku letak perkataan menara Ambank kat situ. Nanti kalau pekerja kat sini google boleh la jumpa link aku ni. Ye aku bekerja di menara Ambak. Ok cukup....

Sekarang di jadual aku sangat penuh dengan aktiviti berfaedah dan tidak berfaedah. Aku semakin produktif dan efisyen. Semua orang panggil aku Super sekarang. Macam Franky dalam anime One piece..."Suupperrrr!!!". Tapi Franky sekarang dah botak. Tak suke. Ye aku memang busy sekarang. Selain busy dengan kerja di ofis, aku juga ambil kerja freelance yang tak seberapa. Itu pun buat malas2 sebab untuk kawan. Harga pun harga kawan2. Aku pun buat kerja kawan2 jela.

Aku bermain muzik juga sekarang. Sekarang aku main di Port Dickson pada hari Sabtu jam 8.30 malam di Regency, Tanjung Tuan Beach Resort. Sila la datang ke sana esok untuk menyaksikan aku beraksi ganas. Lebih daripada itu, aku juga sedang menambah hobi hobi tambahan seperti belajar video editing. Sangat menarik dan boleh mengasah minda. Sama juga macam belajar matematik tambahan. Aku juga boleh buat magic. Sape yang teringin nak tgk magic, sila la hubungi aku dengan segera.

Jadi sudah ada 3 kerja aku buat sekarang, develop website, video editing, muzik, magic. Eh 4 la. Masa masa terluang akan dihabiskan dengan menonton one piece. Rasa macam busy giler je konon. Poyo je. Mungkin buat2 busy pun ada jgk. Tapi serius aku memang busy. Aku tak update blog selama sebulan adalah bukti menunjukkan aku busy. Ush busy betul la...

Bye. Jumpa lagi sebulan.

 

Tips For Productivity

By Rahim Hashim

Sekarang terlalu banyak pekerja yang pemalas dan tak tau bekerja. Yang dia tau complain dan complain. Tak boleh macam tu. Kita haruslah memiliki motivasi diri yang tinggi dan sentiasa cuba benda yang baru. Barulah produktif. Tidak kiralah sama ada anda bekerja sendiri mahupun menjadi hamba kepada orang. Antara tip tip yang aku nak terapkan dalam jiwa adalah:

1) To-do-list. Tulis segala kerja yang hendak dibuat. Walaupun memory otak anda sebanyak 8 GB, kadang kadang hardware mulfunction boleh berlaku. Kalau dah tulis, senang. Tak payah susah nak ingat apa2. Otak dapat berfungsi dengan lebih tekun.

2) Jangan baca email dan blog. Membaca blog dan email akan membuatkan anda malas. Lagipun buang masa dan tak berfaedah. Blog tertentu sahaja boleh mendapat pengecualian seperti blog aku.

3) Kerja pada waktu malam. Bagi aku pada waktu malam la aku boleh mendapat daya fokus paling tinggi dan tenang. Mungkin sebab itu jugalah kita disunatkan solat tahajud di waktu malam. Pada waktu malam hampir tiada orang online di facebook dan ym anda. Jadi terselamatlah dari terjebak dengan sesi mengumpat di facebook. Tiada juga bunyi bising lori dan bas rapid kl yang lalu di depan rumah. Pastikan break 5 to 10 minutes setiap satu jam. Pergi smoking atau berlari setempat untuk pamkan darah ke otak.

4) Minum kopi dan pasang headphone. Otak anda akan menjadi lebih kreatif bila mendengar lagu. Kopi juga dapat membantu dengan kesan sampingan kaffein yang membuatkan anda bertenaga. Dengar lagu mengikut jenis kerja anda. Jika anda kerja IT, lagu rock adalah lagu yang paling sesuai didengar. Jika anda kerja sebagai Tok Imam Muda, lagu Maher Zain sesuai dengan anda. Barulah ada 'kick' sket bila buat kerja.

5) Kerja lebih masa pada hari Isnin. Kerana hari Isnin hari permulaan. Jika hari permulaan dan mula malas, hari Jumaat MC la jawabnye. Kerja lebih pada hari Isnin juga dapat anda kurangkan stress di hari lain kerana banyak kerja telah diselesaikan.

6) Tidur secukupnya. Setiap orang berbeza. Macam aku memerlukan 12 jam untuk mendapatkan tidur yang cukup. Ada sesetengah orang tidur 3 jam sahaja. Ada juga yang tidur 18 jam seperti kucing. Jika tidur anda terganggu, anda mula malas dan hilang fokus untuk membuat kerja.

7) Kerjalah di bidang yang anda cintai. Jika anda cintakan binatang, apply la jawatan pegawai hidupan liar di SPA. Jangan kerja di bidang yang anda tidak suka. Yang penting kebahagiaan.

8) Tulis lah blog jika anda tiada kerja.

Ok bye bye.

 

Sabtu yang pahit

By Rahim Hashim

Hari ni aku berasa sungguh malu kerana terpaksa berkerja di hari sabtu. Dah la hajat nak berbuka di luar semalam pun tak kesampaian. Pukul 3.30 ke 4 tula tetiba keje jadi banyak pulak. Sebagai muslim sejati, aku hadapi semua itu dengan kesabaran dan senyum manis. Disebabkan kecewa tak dapat berbuka di luar bersama rakan rakan, kami pun mengambil inisiatif untuk melepak pada sesi malam pukul 11.

Syawalie dan Munir hadir dengan berita buruk iaitu memberikan kad kahwin mereka kepada kami. Aku pulak khayal di alam lepak sehingga la ke pukul 1.30 pagi. Ingat nak lepak sampai sahur je tapi aku sangsi akan perkara yang akan berlaku jika niat aku diteruskan. Balik tido lambat, tapi hari ni kena bangun pergi kerja. Sungguh bertuah company ini mendapat pekerja macam aku. Kalau aku bukak company, aku pastikan aku ambik diri aku sebagai pekerja.

Ok la aku nak sambung kerja.....:'(

Bye bye..

 

Bazar dan Aku

By Rahim Hashim

Berbagai bagai jenis makanan dijual di bazar Ramadhan. Kalau jalan kat bazar mesti hati hati, kene tengok tengok kereta. Bahaya ada orang pernah mati tau. Harap harap anda tidak mati. Di kawasan rumah aku terdapat banyak bazar Ramadhan. Aku berani dan bangga mengatakan mungkin yang terbanyak di Malaysia ni. Mari aku kira sebentar....

OK, ada 10 bazar semuanya...

Banyak bukan? 10 bazar memang normal di sini. Pernah dulu ada 500 bazar semuanya kalau dikira satu kedai sebagai satu bazar. Tak campur lagi ahmad bazar kat belakang rumah. Meriah betul suasana. Ramainya orang bersuka ria.

Tapi malangnya, banyak sangat kedai yang jual makanan yang tak sedap. Kadang kadang tu tengok jugak la orang yang jual tu. Kalau tengok orang tua tu, percaya la sket. So beli la. Balik makan rasa macam friskies je. Orang tua ke, muda ke, same je. Semua tak pandai masak, masak tak sedap. Dah la jual mahal. Aku masak megi jauh lagi sedap tau.

Sebab tu kalau nak sedap, pastikan penjual tu memang seorang peniaga sama ada di pasar malam, ataupun restoran sendiri. Kalau yang dulu kerja engineer tiba tiba jual karipap, jaga jaga la jgn terpedaya. Nanti die letak spark plug dlm karipap baru tau. Aku serius ni.

Walau mcm mana pun, aku tanak marah marah sgt tak elok. Aku puasa. Baik aku berzikir. Ok aku sedang berzikir sambil taip ni. Baru la multi tasking macam iPhone 4. Bila ek nak keluar kat Malaysia?

Hari ni aku balik naik LRT. Yes aku takkan terperangkap lagi macam semalam. 2 jam di dalam kereta mengalirkan air mata. Terseksa jiwa raga aku. Tapi takpe, the past is past. Hari ni aku akan balik dengan riang menggunakan Putra LRT yang tercanggih di Malaysia.

Ok la bos aku dah pandang2 tu..

Bye.

 

Juadah Ramadhan

By Rahim Hashim

Kucing kucing di belakang rumah aku makin banyak hasil pembiakan sihat yang mereka lakukan. Ada yang warna hitam, putih, coklat, merah, biru, hijau dan pink. Berbagai bagai jenis. Rasa macam nak buat perniagaan kucing je. Sape nak ambik je belakang rumah aku tu, sekor RM 50. Bukan kucing aku pun. Kire kucing belakang lorong la. Alleycat gitu.

Sejak kebelakangan ni, 2 ekor kucing aku tu dah makin nakal. Asyik melepak je tanak dengar cakap orang. Suruh pegi keje, tanak. Lepas tu berak merata rata kat umah. By the way, pagi tadi aku terpijak taik mereka. Dah membazir masa 5 menit aku untuk cuci kaki pulak. Ingat nak bagi kat orang je. Tapi mesti ditentang hebat oleh kakak dan mak aku. Takpe malam karang aku kurung je dalam toilet. Pandai pandai la korang guna toilet cangkung.

Hari ni building ofis aku ade buat PA system testing. Jadi dari pagi sampai la ke pukul 3 berkumandang lagu raya je. Memang best. Baru ada feel nak kerja and update blog camni. Hilang rasa ngantok. Tapi org putih ngan chinese kat sini sume tak puas hati. Kenape time chinese new year takde lagu chinese? Kenape time christmas takde lagu mariah carey? Kenape time deepavali takde lagu sanjay dutt? Aku pun tak tau....

Oleh sebab aku tak berapa busy hari ni. Aku mula memikirkan makanan makanan yang sedap untuk dibuat berbuka. Teringat makanan yang Sanji masak dalam anime One Piece. Aku akan list kan antara favourite aku. So nanti korang tau la nak belanja aku makan ape. Tapi aku listkan makanan yang bukan main course la.

1) Murtabak. Kalau korang nak tau, murtabak paling sedap di dunia adalah di pasar malam melawati. Orang yang buat tu muka macam mamak2 sket. Tapi melayu. Murtabak dia lagi sedap dari murtabak kat Syed Bistro.



2) Sate. Di bulan puasa ni, makin banyak ayam dan lembu dibunuh secara berleluasa. Semalam kakak aku baru beli sate 50 cucuk. Memang the best. Kalau korang nak sate paling sedap, ada di kedai biru di jalan AU5 lembah keramat.

Baik aku kurangkan upload gambar gambar ni. Mulut aku mula merembeskan enzim amilase dengan lajunye.

3) Baby cakoi. Kepada siapa yang tak tau ape baby cakoi ni, dia sebijik macam cakoi, tapi saiznya 1/4 je. Lepas tu cicah dengan kuah pandan. Uisshhh.....Memang sedap sekali. Aku cuba google image baby cakoi tapi takde. Menunjukkan ini makanan yang unik dan exotic.

4) Air Tebu. Air favourite orang berbuka. Aku rasa korang pun sama. Tak payah la ulas panjang lebar sgt.

5) Kuih buah melaka. Ala kuih yang warna hijau bulat2 tu yang ada gula melaka kat dalam.


Aku dah takde idea dah nak fikir makanan ape lagi. Terlalu banyak. Tadi aku parking kereta kat LRT wangsa maju. Nanti balik ada bazar ramadhan kat situ. Bestnye. Tak sabar nak tgk tgk makanan. Kadang kadang aku rasa puasa ni mengajar erti memilih makanan yang paling sedap sekali.

 

Cerita dari aku

By Rahim Hashim

Hari tu aku bangun tido pukul 8 pagi macam biasa. Mandi, gosok gigi, basuh muka macam biasa. Pakai kemeja, seluar, tali pinggang macam biasa. Sikat rambut, buat pacak pacak sket macam biasa. Tengok jam dah 8.15. Ah masih awal lagi. Keluar bilik, cakap bye bye kat mak, turun bawah buat air milo. Tengok jam, 8.20. Ok kena keluar ni.

Capai kasut bawah kerusi. Sekali ada setompok najis kat atas kasut aku. Ini luar biasa. Sape berak ni?? Aku jerit dalam hati. Tengok dari saiz taik tu kecik je, takkan manusia kot berak. Ini memang sah kerja kucing aku. Tengok la nanti, aku berak kat kasut korang pulak. Jadi terpaksalah aku pergi kerja dengan kasut sport adidas aku. Hodoh sungguh seorang lelaki memakai kemeja, seluar slack dengan kasut sport!!! Nasib baik muka aku macam Brad Pitt. Kalau tak memang nampak macam buruh pekerja indon tengah ambik off day nak pegi KLCC.

Semalam dah start puasa jadi jalan menuju pulang sangat la jem. Hari ni aku bijak. Aku tumpang je kakak aku tadi. Balik naik LRT selamat dari sengsara jem. Semua orang berlumba sape boleh pegi bazar ramadhan cepat. Lepas tu update facebook 'nak pegi bazar ramadhan'. Ataupun update 'nak makan ape hari ni ek?'. Bermacam ragam jenis status di post kan dengan sesuka hati. Biarlah asalkan mereka bahagia.

Dulu aku masa aku muda muda dulu, aku pernah dengar ada member aku hisap rokok 5 kotak sehari. Sungguh banyak sekali.

Ringkas:
1 kotak = 20 batang. 5 kotak = 100 batang.
Sehari ada 24 jam. 8 jam kite tido. 8 jam kite kerja, mandi, gosok gigi, pakai baju, tulih blog, main facebook, chatting dan sebagainya.
1 batang rokok = 5 menit.
100 batang rokok = 500 menit. (8 jam 33 menit 33 saat dan 33 detik).

Hebat betul. Sepanjang masa rokok di mulut. Mungkin ada hikmah di sebalik kebodohannya itu. Ape pun aku mintak maaf kalau ada terkasar bahasa. Aku tak sempurna. Segala yang baik datang dari Tuhan dan yang buruk datang dari Amerika Syarikat.

Bye.

 

Bulan Puasa 2010

By Rahim Hashim

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh. Ambik mood nak bulan puasa sket. Ok whats up whats up malaysia brunei? Diharap anda sihat dan menghadapi hari yang ceria. Bulan puasa dah dekat. Korang dah buat latihan perut tak? Biasa la time bulan puasa la kes kes gastrik meningkat di semua klinik kerajaan dan swasta. Tak boleh macam tu. Kite kene sentiasa bersedia. Jangan makan banyak banyak sangat nanti perut jadi besar macam aku.

Esok dah start puasa. Maksudnya aku boleh balik pukul 4.30 sharp tanpa ragu ragu. Kalau ragu ragu je sket, balik pukul 4.25. Tapi jangan jadikan bulan puasa sebagai alasan untuk anda mencuri tulang. Tak baik. Kalau kerja selalu siap cepat macam aku takpe la. Hehehe.

Aku perasan kalau bulan puasa banyak perkara luar biasa yang terjadi. Antaranya :

1) Tiba tiba banyak kawan jadi businessman jual kuih. Tah mane mane muncul, tiba tiba muncul bawak sample and ambik order. Lepas tu kuih tak sedap.

2) Banyak bazar ramadhan yang tak sedap. Puncanya sama seperti di atas.

3) Banyak orang pegi terawih awal dan akhir ramadhan je. Banyak jugak budak budak pegi terawih sebab nak makan kuih free. Aku pun dulu macam ni jgk. Tapi aku pegi tadarus la ada alasan sket.

4) Budak budak sekolah ada alasan kuat untuk melepak. Cakap pegi tadarus tapi minum teh tarik di kedai mamak.

5) Shopping mall mula memainkan lagu hari raya.

Ape pun aku suka bulan puasa. Boleh dapat duit raya Oh tidak!!! Aku kena bagi duit raya ke tahun ni?? Tanak tanak. Aku nak pura pura tak tau je nanti.





   

 

Busy betul hari ni

By Rahim Hashim

Fuhhh busy betul hari ni. Biasa la kalau semalam dah MC, the next day kerja mesti jadi berganda ganda. Semua orang bagaikan penjual ikan di pasar. Setiap jam akan memanggil aku di extension telefon mahupun di depan mata. "Ryan, this page is not working", "Ryan, please create a contest page", "Ryan, come here", "Ryan, i love you". Ye aku dipanggil Ryan kadang kala di ofis. Biase la nak glamour.

Bermacam macam ragam manusia memanggil aku ke sana sini. Tapi tidak mengapa, aku atasi semua itu dengan senyuman manis. Aku tau mereka sebenarnya rindu kat aku. Ade 2 orang intern baru kat ofis aku. Satu budak philippine, satu lagi aku tak tau budak mane. Mungkin dari kawasan utara sebab kulitnya putih macam baju pagoda. Disebabkan busy, aku tak mampu untuk reply komen di facebook dan juga mesej mesej manje itu.

Otw balik tadi, aku dgr hot fm. Pukul 6 adalah waktu hot fm masyuk. Tadi hadiah sampai 6 ribu sape yang dapat jawab 5 lagu di pukul 6 itu. Waah sungguh bertuah kepada siapa yang dapat. Dengan pantas aku pun sms masyuk ke 33399.

Kepada kawan kawan, bile nak lepak? Tekak aku dah menggeletar nak minum teh o ais ni. Ape kate malam ni? Atau malam esok?

 

Problem Solved

By Rahim Hashim

Assalamualaikum. Hari ni aku gembira sekali. Masalah 1.7 MB tidak lagi wujud dalam kamus rumah aku. Thanks to Crusnik kerana berjaya meng'up'kan line aku dengan cepat dan mudah sekali. Ok sekarang aku dah boleh berlagak kembali. Kepada kawan2, sesiapa nak online wifi sila kunjungi rumah aku. Sejam akan dicaj RM 2.00 standard rate cyber cafe.

Aku akan menunjukkan gambar tempat aku bekerja mulai sekarang untuk berlagak dengan lebih lanjut. Mari kita saksikan.

Agak bersepah bukan? Tapi itulah pointnye. Mengikut kajian, tempat bersepah akan menimbulkan keseronokan yang lebih dan dapat menjana kreativiti yang tinggi. Ape, monitor aku kecik macam zaman purba? Ciss aku dengar apa kata hati korang berkata. Tunggu la aku tuka monitor 80 inchi.

Tadi mase otw balik, aku singgah la kedai basikal JBS yang aku cakap hari tu. Nak tgk la basikal hebat berharga RM 580 tu. Aku jalan2 dalam kedai tu. Nampak brader yang jage kedai tu.

Aku : Oit sini jap ko.

Bro : Saya.

Aku : Mane basikal RM 580 yang saya tengok dulu?

Bro : Basikal yang warna putih hijau tu ek?

Aku : Haa yang tu la.

Bro : Sorry to disappoint, but someone already bought it.

Aku : What the rock?

Bro : Emm..is cooking?

Shoot. Basikal yang aku nak telah dirampas oleh orang ketiga. Nanti terpaksa aku survey di kedai lain pula. Tadi aku buat speed test untuk berlagak kepada korang.



Terubat hati aku melihat result di atas.

Bye.

 

Pagi tadi Putra LRT buat hal untuk kali yang ke 2367 kali. Train tanak gerak walaupun semua orang dah ugut nak cabut tayar train. Akibatnya, aku keluar balik dari stesen LRT, terus drive dan mengharungi liku liku jalan yang penuh dengan pancaroba. Dan aku masuk ofis 15 menit lambat hari ni. Nasib baik berita pasal train yang demam tu dah tersebar luas di ofis aku. Jadi aku masuk dengan muka macam 'its not my fault' tertulis di muka.

Semalam aku chatting dengan member lama sewaktu aku bekerja di Vads. Mase tu aku kerja customer service untuk streamyx. Sebab tu aku mahir bab bab internet connection ni. Di bawah adalah hasil chatting aku dengan seorang customer service second level yg terkenal.

Aku : Oit.

Crusnik : Yo.

Aku : Ko still keje Vads ke.

Crusnik : Yela mane lagi. Ape citer.

Aku : Internet aku hampeh. Speed 1.7 je tak dpt 4 MB pun. Nak tipu duit rakyat ke ni?

Crusnik : Ohh aku rase port die lekat kat 2 MB tu. Banyak kes macam ko ni. Memang saje je buat camtu. Kalau orang tak perasan memang kena tipu la. Nasib baik ko bijak. Cube cek modem page ko mesti tulis 2047.

Aku pun cek modem page.

Aku : Iyelah.. die tulih 2047 je.

Crusnik : Ok esok aku up kan line ko.

Aku : Waa hebat la ko ni. Thank you thank you.

Crusnik : Thank you je? Belanja la KFC.

Rahim is offline..

Haa.. begitulah ceritanya rupenye. So aku expect dalam petang ni line aku akan bertambah laju seperti ikan lumba lumba. Haa barulah boleh berlagak esok. Btw hari ni aku half day. Sebab tu aku dah cepat cepat siapkan kerja aku. Sekarang aku tengah duduk goyang kaki  buat kerja tambahan. Tinggal lagi sejam je ni.

Kepada yang masih bekerja, selamat bekerja dan kepada yang memandu, good luck semasa balik!!

See you next time.

 

Update Sket

By Rahim Hashim

Hari ni aku telah mengambil langkah bijak iaitu dengan menaiki Putra LRT ke tempat kerja. Hari Jumaat adalah hari yang tidak disarankan memandu jika anda bekerja di KL. Ya mungkin anda selamat di waktu pagi kerana pagi tadi tidak sesak. Tengok la waktu balik nanti, tersepuk di kerusi memandu selama satu atau dua jam. Mulalah terfikir nak update blog berkenaan apa yang boleh buat semasa tersekat dalam jem. Tapi aku tak payah risau semua tu hari ni.

Cuba kita kira average sehari stuck dalam jem 2 jam (pergi dan balik), sebulan dalam 40 jam bergantung berapa kali anda MC. Setahun dah 480 jam. Kalau keje 30 tahun dah ada 14400 jam stuck dalam jem. Maksudnye lebih kurang setahun setengah kehidupan kita dalam kereta je. Menarik tak fakta aku? Hehehe

Sebenarnya entry ni untuk hari jumaat lepas tapi tak sempat nak tulis. Mesti korang tertunggu entry pasal air terjun Kanching Sabtu lepas bukan? Sabar sabar..bertenang..Esok aku update la pasal picnic yang hebat tu. Jarang aku update blog pada pukul 5 ni. Selalu pukul 9 pagi tepat dah mula mengarang. Nampak sangat aku busy hari ni. Nak kentut pun tak sempat. Haa ni baru boleh kentut sket.

Tadi aku cek status application internet aku dah di update ke - installation in progress. Hebat tak sebab kawasan aku boleh register streamyx 4 MB. Bukan calang2 kawasan je boleh install ni. Kawasan maju mcm rumah aku je boleh. So nanti tak perlulah aku bersusah payah mencuri tulang di ofis untuk update blog yg comel ni. Hehehehe

 

New Hobby

By Rahim Hashim

Pada awal bulan yang lalu ada beberapa staff baru yang masuk bekerja di sini. Setelah beberapa lama barulah aku perasan yang ada satu mamat ni tersangat la poyo. Lebih poyo daripada aku. Dengan topi gaya artis, rambut kerinting, tshirt buruk, jean baggy, kasut buruk, jalan dengan gaya yang sungguh poyo. Appearances can be deceiving. Mula mula aku ingat mungkin gaya je poyo, tapi peribadi nye murni. Ternyata aku salah.

Gaya percakapan yang menunjukkan die tahu semua, mencelah bila orang berbicara, mengaku yang Khairi Jamaludin best friend, mengaku cousin nya bermain konsert bersama Steve Vai dan Billy Sheehan, waahh memang poyo. Enough said.

Mari kita lupakan pasal si poyo tu. Sebenarnya aku nak cerita aku ada hobi baru. Actually ni hobi zaman sekolah. Aku cuba menghidupkan kembali memandangkan berat badan yang tak stabil. Aku minat dengan basikal sekarang ni. Di depan wangsa walk ada satu kedai basikal bernama JBS bike shop. Basikal basikal mewah ada di kedai ni. Semuanya cantik cantik belaka dan pakai brake disc. Mostly harga above RM 1 k and yg paling mahal ada la sampai RM 10 k lebih kot.

Fuuuuhhhh....

Yang menarik perhatian aku ada satu basikal yg agak cantik dan berharga RM 580 je. Mungkin aku akan beli basikal ni dalam minggu depan. Nantikan kenderaan baru aku yang bebas petrol dan asap. Lepas ni tidak perlu lagi memanaskan enjin kereta selama 5 menit untuk ke syed bistro. Sangat mudah.

Macam mana kwn kwn? Mari kita famouskan semula semangat basikal yang dah terkubur selepas SPM. Korang pun kena beli basikal gak tak kira.





  

 

Wangsa Maju Amat Maju

By Rahim Hashim

Kepada sesiapa yang tidak tinggal di wangsa maju, anda mesti jeles kerana wangsa maju telah menjadi satu tempat yang penuh dengan kelengkapan dan keperluan termasuklah hiburan. Tidak dinafikan lagi yang wangsa maju memang telah menjadi tempat tumpuan pelancong kerana hari tu aku minum di kedai mamak ternampak mat salleh minum kopi sambil hisap rokok kt situ. Siap order roti canai lagi. Tak perlulah anda harapkan pasaraya Warta bukak wayang balik.

Antara tarikan utama di wangsa maju tidak lain tidak bukan ialah Wangsa Walk. Semenjak Wangsa Walk ini dibuka, semua orang dari Shah Alam, Damansara, KL, Ampang dan banyak lagi berkerumun ke sini. Sekarang aku tidak perlu lagi ke KL untuk berhibur. Di sini sudah tersedia semua jenis hiburan yang anda mahukan. Antara benda benda yang best di Wangsa Walk adalah:

1) TGV Cinemas. TGV kat sini bukan macam kat KLCC sempit nak lunjur kaki pun kena kepala orang depan. Di sini aku selesa melunjurkan kaki tanpa sebarang rasa bersalah. Wayangnya sangat besar dan ade offer couple seat untuk pasangan yang suka melakukan maksiat dalam wayang. Kesian aku tengok kerana tidak perlu lagi couple seat untuk aku.

2) Superstar. Inilah pusat karaoke terhebat di wangsa maju. Tidak pernah kosong. Sentiasa ada manusia yang perasan nak nyanyi kat sini. Sound system nye juga bagus dan lebih bagus dari KTV Ampang atau pun Imbi yang hampir nak roboh tu. Harganya juga murah iaitu RM 18 sejam. Sape nak datang call aku.

3) Cold Storage. Trivia untuk anda, Cold Storage di wangsa walk adalah yang terbesar di Malaysia. Segala jenis keperluan ada di sini seperti tepung, aiskrim, maggi dan sebagainya. Semuanya barang yang berkualiti diimport dari dalam dan luar negara.

3) Celebrity Fitness. Hari tu aku nampak Arnold Schwarzenegger angkat berat kat sini. Tapi dia cover2 muka dia pakai topeng jerebu. Aku yakin itu dia sebenarnya. Sesiapa yang gemok dan mahu kuruskan badan silalah kunjungi Celebrity Fitness di Wangsa Walk ini.

Mesti korang berpeluh peluh dengar kehebatan Wangsa Walk ini bukan? Mari kita teruskan berpeluh.

4) Wangsa Bowl. "Yes bowl till you bleed!!". Itulah kata kata yang keluar dari Dexter TV Series orang putih kalau mereka datang ke sini. Sangat la besar tempat bowling ni ada 100 lanes.

5) TGI Friday. Thank goodness its not friday. Aku pun tak penah makan kat TGI Friday ni tapi sebab dia wujud di Wangsa Walk, aku promote jugak la nak kasi gempak sket.

6) Subway. Haa yang ni aku makan. Kepada sesiapa yang tak pernah makan subway, memang rugi. Sangat sedap. Setiap kali kalau gigit, mata mesti tertutup sebab terlalu sedap.

7) Popular. Ya kedai buku yang paling popular di Malaysia ada di Wangsa Walk.

Image ni aku curi dari google. Nanti aku upload yang aku tangkap sendiri punya kasi korang percaya.

Dan banyak lagi kedai kedai hebat di sini. Segalanya ada di Wangsa Maju. Tu aku belum start cerita pasal Jusco AU2, Carrefour, Pasaraya Hero lagi. Kalau tak memang tak habis scroll bace.

Kepada sesiapa yang dah tengok cerita Inception, aku menyampah dengan korang. Minggu ni aku pastikan aku menontonnya di TGV Wangsa Walk.

 

Macam mane nak jadi cool

By Rahim Hashim

Memandangkan aku dikategorikan sebagai lelaki cool, aku akan berkongsi dengan korang macam mana untuk menjadi seorang yang cool. Cool ni boleh dikatakan berlawanan dengan poyo la. Orang putih cakap 'there's a fine line between poyo and coolness'. Silap sket, org ckp poyo. Terdapat beberapa faktor penting yang perlu diterapkan di dalam diri.

Mari kita lihat isi isi penting di bawah:

1) Bahasa sopan. Pastikan anda tidak menggunakan bahasa yg tidak bermoral kerana ia tidaklah cool dan hanya menampakkan anda seorang yg tidak sopan. Jangan la terikut ikut dengan lagu eminem atau rapper yg suka mencarut sini sana tanpa tujuan.

2) Ramah. Jadilah seorang yg peramah dan tidak menunggu untuk ditegur untuk berborak. Islam pun lebih suka orang yg beri salam terlebih dahulu bukan. Lebihkan bercakap walaupun kawan dok diam je. Tapi jika anda tidak tahu pasal bola, baik jangan borak. Takut digelakkan dengan sadis.

3) Makan la KFC toasted pocket full untuk membuktikan pakcik naik basikal smp ke puncak gunung itu bohong semata mata.

4) Jangan malu jika anda diketawakan. Sebaliknya gelakkan diri anda sendiri. Baru nampak cool. "Cool nya tak malu pun diketawakan". Lagi nampak poyo jika anda cuba defend diri anda yang cuba mengatakan yang negara Cuba menang World Cup.

5) Jangan peduli org fikir tentang anda. Jika anda memang meminati Twilight Saga, teruskan la meminatinya. Jangan peduli org ckp anda jiwang karat mahupun gay. Btw twilight mmg gay.

6) Buatlah sesuatu yg akan diingati oleh rakan rakan anda. Tapi bukan dengan cara kencing ataupun berak di pokok bunga Syed Bistro. Memang akan diingati tapi bukan dgn cara yg cool.

7) Makan la KFC toasted pocket full untuk membuktikan pakcik naik basikal smp ke puncak gunung itu bohong semata mata.


Selamat mencuba!



 

Unfortunate Domain Names

By Rahim Hashim

Tadi aku tgh google aku terjumpa benda yang agak kelakar la. Domain name yang boleh membawa maksud lain tanpa disengajakan. Mari kita lihat di bawah:

1) 'Who Represents'.
www.WhorePresents.com.

2) 'Experts Exchange'.
www.ExpertSexChange.com

3) 'Pen Island'.
www.PenisLand.net

4) 'Dickson Web'.
www.DicksOnWeb.com

5) 'Choose Spain'.
www.ChoosesPain.com

6) 'Winters Express'.
www.WinterSexPress.com

7) 'Auctions Hit'.
www.AuctionShit.com

8) 'macHome Magazine'.
www.MachoMe.com

9) 'Odds Extractor'.
www.OddSexTractor.com

10) 'Web One'.
www.WeBone.com

Hehehe lawak la..tergelak gelak aku.

 

Sweet saturday

By Rahim Hashim

Haa buat pertama kali aku post entry bukan dari ofis..aku sekarang berada di old town permata. Sape nak jmp aku silalah datang minum kopi di sini.

Btw hari tu aku tak smpt upload gambar dinner so inilah dia..



Azleen, mylene dan kelvin.



Aku dan joe samurai.



Inilah shah awek baru aku. Jgn jeles k.

Dah la aku malas nak upload byk2 nnt boring lak.

Smlm aku jmp syawalie, emi, munir dan daus. Emi akan mengcopy kan full metal alchemist utk aku. Dan sebagai balasan, aku bg die one piece smp 42 episod. Kalo nak lagi, caj akan dikenakan rm2 satu episod hehe.

Tadi aku pg tmpoint nak register unify. Sbb aku dah malas nak buat keje tak berfaedah dari ofis lagi. Malangya orang tu ckp kat kwsn w.maju akan ade dlm bulan 8 atau 9. Terpaksa la aku curi tulang lagi lepas ni..

Hari ni german lawan urugay. Mesti la gay yg menang haha. Si sotong paul baik bunuh diri jela sebelum org buat jadi sotong kering..


- Posted using BlogPress from my iPhone

 

Jersey Holland

By Rahim Hashim

Semalam company aku buat dinner di Bar Italia. Selepas big boss memberikan speech yg panjang lebar selama lebih kurang 45 minit, dinner dimulakan dengan appetizer seperti udang, meatball dan sebagainya. Tapi aku tak makan sebab takde selera dan dikhuatiri kehalalannya. Jadi pukul 8.30 aku dah berangkat balik. Ingat nak upload gambar tapi colleague kedekut tanak bagi copy. Nanti aku mintak orang lain.

Dalam 9.40 malam aku melepak pula dengan Irfani, Syawalie, Helmi, Munir, Daus. Irfani pakai jersey Holland hasil lucky draw di restoran al-hilmi. Jeles jeles. Dengan pantas aku memaksa beliau untuk meminjamkan kepada aku. Sebab esok aku nak show off kat ofis. Baru la nampak macho sket.

Bengang je tgk jersey free yang Irfani dapat. Aku suruh dia jual kat aku RM 20 tapi dia nak RM 60. Last last aku pinjam je peduli ape. Helmi pun bengang jgk sebenarnya kan...siap tulis kat facebook kat mane nak beli jersey nederland.

Btw, pagi tadi aku happy sebab German kalah. Terer betul si sotong tu buat prediction. Esok pagi aku akan pastikan aku ke ofis dengan memakai jersey holland. Haa baru terbeliak sket mata boss aku.

Btw lagi, Irfani telah mencadangkan untuk buat barbecue di Sungai Kanching, Rawang pada 24 July ini. Aku cuba la google gambar Kanching ni. Inilah hasilnya.

Fuyo.

 

World Cup Semi Final 1

By Rahim Hashim

Memandangkan kawan2 aku semua species kambing yang kene tido awal, aku terpaksa menonton world cup seorang diri di rumah. Aku mulakan dengan semangkuk maggi laksa dan disusuli dengan aiskrim coklat, air oren dan sebatang rokok, eh ape ni.

Holland menentang Urugay, eh Uruguay. Aku malas nak citer panjang2 sebab aku bukan tau nama pemain pun. Yang penting, game ni memang berbaloi untuk bersengkang mata melawan nafsu tido. Satu part yang aku suka mase pemain Uruguay menyepak muka pemain Holland. Gile sadis siap keluar darah ikut hidung. Nasib baik hidung tak patah sebab pemain tu mengamalkan minum susu setiap pagi.

Selepas first half, game diakhiri dengan 1 - 1. Aku pun terus naik tido. Takpe pagi ni aku masuk ofis terus tau result Holland menang dengan 3 - 2. Haa kan senang tak payah tgk pun.

Btw, ada satu benda menganggu pemikiran aku. Banyak orang berkata pasal Psychic Octopus di mana sotong ini buat ramalan pada kesemua game German. Buat setakat ini, semua ramalannya benar. Bila German menang, dia akan pilih German dengan cara memilih makanan di kotak yang disediakan. Satu kotak untuk German dan satu lagi untuk pihak lawan. Kalau kalah, dia akan makan dari kotak pihak lawan.

Haa untuk semi final esok German vs Spain, sotong tu pilih Spain! Menarik menarik. Mari kita saksikan pagi ni 2.30 di rumah masing masing.

 

Definition of Poyo

By Rahim Hashim

Baru baru ini aku berjumpa dengan banyak orang orang yang poyo. Membuatkan aku rasa poyo jugak. Tapi sebenarnya apa yang dimaksudkan poyo tu. Kalau kawan cina aku dengar mesti tak paham punye ape itu poyo. Apatah lagi mat salleh. Lagi la tak paham sebab dorang sendiri poyo. Antara cara cara untuk menjadi poyo adalah seperti berikut:

1) Anda harus mempunyai blog. Sesiapa yang ada blog ni memang poyo sebenarnya. Buat blog tapi update entry macam status twitter je baik tak payah. Nampak sangat poyo. Poyo betul.

2) Update status facebook every 5 minutes. Status macam - lapar giler, ngantok, boring, aku dah gemok, memang dah ketinggalan zaman dan akan dipanggil poyo. Cuba update status yang bernas sket seperti - tahukah anda, 1 tahun umur kucing = 7 tahun umur manusia. Haa barulah orang suka baca sebab dapat info yang best. Btw, info ni aku dpt dari blog yg best. hehehe

3) Tangkap gambar tak pakai baju dan upload di facebook. Letak caption "eee malu malu"..

4) Tampalkan link blog anda di tempat tunggu bas, lrt, belakang bangunan.

5) Buat gaya menjawab telefon dengan menggunakan ipod touch. Budget orang boleh tertipu la dan menganggap itu iPhone.

6) Korek hidung dalam kereta orang lain dan menggentel jari untuk membuang cebisan di dalam kereta. Die ingat orang tak nampak la.

Btw, tadi ada 5 orang staff baru masuk ofis aku. Ada sorang tu dah menunjukkan ciri ciri poyo sket. Hopefully die tak poyo la sebab dah banyak sgt orang poyo dlm ofis ni termasuk aku. Hehehe

 

Side Business

By Rahim Hashim

Hari ni aku mendapat idea yang menarik iaitu berhenti buat kerja seketika dan update blog. Aku terfikir jenis jenis business yang tak memerlukan modal yang besar. Yela aku ni mane la ade duit nak buat business besar macam Syed Bistro tu. Nak bukak kedai burger pun tak mampu. Mari tengok hasil idea aku ni.

1) Kelas mengaji dan fardhu ain. Kalau anda seorang yang hebat mengaji dan hafal sume hukum hakam tajwid, jangan la sia siakan ilmu anda. Ajarkan la kepada budak budak darjah 1.

2) Babysitter. Kepada yang suka budak budak nakal yang suka berak dalam seluar, business ini paling sesuai. Kerana bukan sahaja satu, tetapi 20 jenis najis yang anda akan jumpa di dalam seluar mereka.

3) Bungkus sarapan pagi. Bangun la pukul 4 pagi dan buat nasi lemak bungkus banyak banyak. Sampai je ofis, letak je dalam kotak dengan tanda "satu RM 1.00". Mesti banyak yang ambik dan diorang letak la RM 1.00 dalam tabung yang anda sediakan. Mudah.

4) T-shirt. Buat design yang cantik cantik, print je atas baju. Mesti berduyun orang nak beli sebab orang Malaysia memang suke design yang unik. Tengok macam Ed Hardy, design cam taik je tapi ramai orang nak beli.

 Comel kan?

5) Business Plan. Beribu manusia berhasrat membuka bisnes tetapi malas nak fikir dan takde initiative untuk buat research, planning, dan business plan. Orang macam ni la kite buat bisnes balik kat mereka. Buatkan business plan and jualkan dengan harga yang tinggi supaya mereka yakin yang ia sangat bagus. Kalau murah takut mereka tak yakin pulak.

6) Cat Sitter. Kepada yang mahukan sesuatu yang lebih extreme berbanding najis kanak kanak, cat sitter sesuai untuk anda. Buat la cage besar besar dan banyak di rumah, dan jagalah kucing kucing comel yang boleh menenangkan jiwa. Tak payah beli ribu ribu pun dah boleh pegang kucing mahal.

7) Lawatan sambil belajar. Berkenalan la dengan kawan kawan anak buah anak yang darjah satu atau dua tu. Buat lawatan ke zoo. Mesti ramai nak ikut sebab zoo ada gajah and zirafah. Antara binatang paling famous di kalangan kanak kanak.

Dah la aku pun pening nak fikir ape lagi idea. Baik aku sambung kerja sebelum aku mula merepek. Btw, kepada peminat England, jangan la sedih sangat. England memang tak terer pun. Hehehe.





    

 

New Domain

By Rahim Hashim

Tadi aku baru beli satu domain baru dari NetKL. Murah jugak, RM 100 per year. Aku tanak cerita lagi sebab ape aku beli domain. Ade la sebabnye. So sekarang aku tengah busy nak buat logo, tagline, and develop the whole website.

Hopefully aku boleh siapkan dalam masa terdekat la. Tapi sebab aku sorang je buat and aku still busy dengan kerja ofis, maybe within a month or more. Nanti kalau dah siap aku akan letak link kat blog ni. Pening pening sebab aku memang tak pandai design ...

Ingat nak mintak tolong kawan je buatkan logo. Bayar la dalam RM 5 ke, or belanja teh ais je boleh kan..haha. By the way boss aku cuti hari ni sbb die tgk world cup papua new guinea lawan phnom penh. Jadi aku rasa lebih selesa la untuk buat benda benda yang tak sepatutnya. Hari ni aku nak balik pukul 5.30 sharp tak kira. Bile lagi aku boleh balik on time. Hehehe

Aku dalam proses mencari kerja lain sekarang ni. Sape ade kerja kosong sila bagitau aku. Pastikan kerja tu ofis hour, gaji 5 ribu, and kerja goyang kaki je. Haa nanti aku bagi resume.

 

Memandangkan aku dah bosan kerja, aku mula memikirkan apakah yang boleh aku buat sekiranya aku tidak bekerja. Mesti best boleh tido, makan, tengok tv, lepak kan..eh tak tak..

Aku nak listkan perkara yang aku boleh buat.

1) Freelancer. Mendapatkan beberapa dozen kerja develop websites. Boleh bekerja dari rumah tak payah dedahkan kulit kepada cahaya matahari. Modal hanyalah bil elektrik yang dibayar oleh mak aku.

2) Membuka kedai shisha. Yang ni memang aku ade pengalaman. Aku memang pakar dalam membancuh shisha tersedap. Lagi sedap dari kedai arab punye. Tapi kerja ni agak penat dah remeh. Mungkin boleh jika aku upah budak lepas SPM yang jaga kedai shisha. Bijak bijak.

3) Buat band. Kalau korang nak tau, aku berbakat dalam bermain gitar. Kalau buat band mesti boleh laris. Tanak la sampai jadi artis nanti famous sangat.

4) Menjual barang di danau kota. Ape punye idea la ni. Barang ape nak jual pun aku tak tau.

5) Buat kelas magik. Aku juga berbakat dalam magic. Tak lah sehebat David Copperfield tapi boleh dikatakan lebih hebat dari Fuyo Magic di Astro.

6) Buat MLM.... What??? No no no....

Sebenarnya aku pun dah malas bekerja sebab tu la tiba tiba terfikir entry macam ni. Idea nombor 1 je yang macam okay. Nombor 5 pun okay jgk.

 

Bolehkah kita tahu seseorang itu gay dengan hanya melihatnya? Ada pendapat yang mengatakan boleh. Terdapat beberapa cara untuk mengetahuinya. Cara lelaki itu berdiri, duduk, jalan dan berpakaian adalah antara faktor faktor utama mengesahkan seseorang itu gay selain dari aktiviti sodomy nya.

Biasanya cara dia memegang barang lebih lembut berbanding lelaki biasa. Cara berjalan ada sedikit lengguk dan cara berdiri mestilah pose sedikit dengan sebelah punggung ditonjol ke hadapan. Ada juga pendapat mengatakan kita boleh tahu seseorang gay dengan hanya merenung ke matanya. Matanya jelas menampakkan sifat gay dan seolah olah tertulis di matanya 'i am gay'.

Apa yang disukai oleh lelaki gay juga berlainan dengan lelaki biasa. Stail rambut, make up, fesyen yang berbeza yang cukup untuk dikategorikan gay. Lelaki biasa akan hanya menyarung tshirt, jeans dan menyarung selipar ataupun crocs untuk aktiviti lepak. Gay pula akan mengambil masa sekurang kurangnya setengah jam untuk bersiap ke kedai mamak. Rambutnya mestilah di'wax' atau di'clay' terlebih dahulu untuk menimbulkan pacakan tajam. Baju mesti sedikit ketat untuk menampakkan dada yang kononnya besar. Tapi jangan terconfused pula antara gay dan metrosexual. Mereka memang banyak persamaan.

"Hello again everybody....." ~ Tom

Lelaki gay lebih banyak membelanjakan wang untuk penampilan dari lelaki biasa. Lelaki gay sahaja yang boleh menemani seorang perempuan untuk bershopping. Kalau lelaki biasa, 5 menit pertama sahaja bersemangat dan berpura pura berminat. Lepas 5 menit, mereka akan menunjukkan muka yang garang dan bermuncung sedia untuk mengeluarkan kata kata pedas kepada pasangan.

Kebanyakan lelaki gay juga memiliki suara yang lebih lembut dan tinggi dan hebat bila berkaraoke. Lagu lagu pilihan mereka mestilah semua koleksi anuar zain dan hazami. Lelaki biasa kebiasaannya memilih lagu yang ganas seperti tercipta untukku nyanyian ungu. Eh itu aku. Lelaki jiwang karat pula akan memilih lagu mus cintamu mekar dalam hati ataupun mega bayangan gurauan.

Terdapat juga gay yang tidak langsung menunjukkan sifat sifat di atas. Suara mereka garau, badan penuh dengan otot otot dan jadi kegilaan ribuan gadis. Ini adalah golongan gay yang paling bahaya. Mereka memang low profile dan boleh mengawal nafsu walaupun sebenarnya sedang membuak. Kalau ada peluang memang mereka akan menyambar teruna anda.

Hanya orang gay sejati sahaja yang boleh memahami perasaan seorang gay. Dan hanya mereka jugalah yang tahu seseorang itu gay atau lelaki normal.

Enough said.



 

Iron Man Vs Ip Man

By Rahim Hashim

Of course Iron Man will win on this. Last Saturday I watched Iron Man at TGV Wangsa Walk. The movie was awesome as expected. There's a lot of funny stuff in the movie. The story line quite okay. Not so great, but okay. The ending of the film leave us with a file on Tony's desk with a Avengers as the title. I can't wait if they are going to make Avengers movie. But in order to do that, obviously they have to make Captain America movie first.



Overall, the movie is great. Really love Robert Downey acting. I give 4 out of 5 stars on this movie. Besides that, there is one more great movie that everybody talking about which is Ip Man. I'm not much fan of a kungfu movie so I didn't want to watch it. Or maybe not yet. But everybody keeps saying that the movie is fantastic. I heard that the audience even clapped in the cinema.

So don't get confused with Iron Man and Ip Man since both came out on the same day and both is the second movie. You don't wanna buy the wrong ticket. You'll end up watching Ip Man 2 instead of Iron Man 2.





    

 

Top Ten Most Common Phobias

By Rahim Hashim

Once again, i didnt have much work to do now. So i took the time to google some unimportant thing. Here are the list of top ten phobias in the world. Lets get onto it.

1) Arachnophobia. Fear of spiders. But in my research, arachnophobia is no longer feared by people. People are longing to be bitten by spiders. Thanks to spiderman, spiderman 2 and spiderman 3 movies. Many people can overcome this phobia just by watching these movies.

2) Social Phobia. Fear of what others might think of them. Fear of being negatively evaluated by others. This type of people normally had a strong emotion. Probably gay.

3) Aerophobia. Fear of flying. Ever watched yakitate japan? No matter how tough is Suwabara can easily break just by boarding an airplane. Such a fearsome phobia this is.

4) Agoraphobia. Fear of an enclosed place. Fear that they can't escape or lack of help if any bad things happen in the place. Such as in lift, toilet..wait a minute, no not toilet. Just lift.

5) Claustrophobia. Fear in a small places or being trapped in small places. Such as cave where the path is only fit your body to pass. Fear of unrecognized fart that might comes from person in front of it. Just kidding.


6) Acrophobia. Fear of heights. This is the only phobia that I had. Only this. See how tough I am. Even in a movie, there's always a famous line saying 'whatever you do, don't look down'. And yet they will look down. Then they fell. Only one guy I know for sure doesn't afraid of heights, Superman and Spiderman. Hey thats two. Plus Batman. And plus any superhero who can fly or climb.

7) Emetophobia. Fear of vomit. Haahahahaha...Everybody hates to vomit for sure.

8) Carcinophobia. Fear of cancer. What? Who doesn't afraid of cancer?

9) Brontophobia. Fear of thunderstorm. Only applied to children below 12 and faggots.

10) Necrophobia. Fear of death or dead things. Hanya orang yang beriman tidak takut mati. Anybody who fear death might end up being a sailor under the captain of Flying Dutchman, Davy Jones. 'Do you fear death, Master Turner?'.





    

 

I just read one article from Jobstreet Facebook recently. These are the top ten most stressful jobs.

1) Firefighter. Of course it is. What's not to stress when your life at stake every single day you off to work? And watched your buddy died in front of your eyes? Yeah thats stressed.

2) Corporate Executive. I'm not sure about this one. Because most of corporate executive i've seen was lazy, relax, coffee break, lazy, relax, and fat. They are all the same. But i maybe wrong since Jobstreet list it out here. Maybe i've never seen one.

3) Taxi Driver. This is also ridiculous. I don't think being taxi driver is stress, I more believe people who driving beside it are more stressful just by the way they drive. Of course not all taxi driver are like that, but mostly it is.

4) Surgeon. Yep this one is stressed. No question about it.

5) Police Officer. What?? On second thought, yeah maybe. Stressed by the criminal who using AK 47.


6) Commercial Pilot. I think maybe they are stress because cannot decide which stewardess they want to sleep with. Or maybe lost a bet with another pilot on who land first.

7) Highway Patrol. For me its not stress, but more tiring. For me working in the office and have to type thousand of coding would be more stress compare to it.

8) Public Relations Officer. Stress, absolutely. I've been there, trust me. That's it.

9) Advertising Executive. Level of stress is not that high. Because you are dealing with educate people and its not that hard to convince them. Compare to customer service which you have to deal with various kind of people from old, young, stupid, over genius, sarcastic, deaf.

10) Real Estate Agent. I don't know.

Thats the list I got from Jobstreet on facebook. I wonder why programmer and engineer are not in the list.



 

Kebanyakan orang bekerja tidaklah suka kepada kerjanya. At least not 100%. Kebanyakan orang berimpian untuk membuat perniagaan sendiri atau bekerja sendiri. Tapi sejauh mana impian itu yang akan menentukan kejayaan mereka. Tahukah anda mengikut kajian barat, anime dari jepun iaitu Fullmetal Alchemist dapat menimbulkan inspirasi dan motivasi yang tinggi dalam diri. Tapi topik kali ini tiada kaitan langsung dengan isu di atas.

Setiap hari banyak orang berhenti kerja akibat tekanan emosi. Apakah faktor utama yang membuatkan orang berhenti kerja? Mari kita renungkan di bawah.

1) Syarikat anda mengalami kerugian. Kehilangan customer, duit hilang, ataupun bankrap. Memang patut anda lari dari syarikat sebegini.

2) Hubungan anda dengan bos sudah tidak dapat dibaiki lagi. Setiap hari datang kerja, bos hanya akan menjeling dengan pandangan tajam dan tidak lagi menyapa anda. Mungkin juga kerana anda tidak boleh dipercayai, asyik MC atau datang lambat je.

3) Kehidupan anda sudah berubah. Mungkin anda baru kahwin atau dapat anak, gaji di syarikat anda tidak lagi boleh menampung kehidupan baru anda. Anda mahukan sesuatu yang lebih.

4) Anda tidak lagi gembira dengan kerja anda. Anda tidak lagi dapat surf internet dengan hati senang. Anda tidak lagi suka kopi yang disediakan di ofis. Apa sahaja yang membuatkan anda tidak happy di waktu pagi, inilah masanya anda tinggalkan kerja anda.

5) Syarikat anda tidak ada etika. Contohnya, syarikat anda menipu customer tentang kualiti produk atau menjanjikan sesuatu yang tidak mungkin. Atau mungkin syarikat anda mencuri information dari syarikat lain. Apa saja yang mereka buat, jangan kerja dengan organisasi yang tiada etika business.


6) Anda selalu tak datang kerja, malas di tempat kerja, blogging di tempat kerja, skill takde, pendek cerita memang character seorang loser. Bila sudah dipandang loser di tempat kerja, memang susah nak ubah. Anda berubah macam mana pun still orang akan ingat loser. Berhenti jela tak payah fikir panjang.

7) Anda membebankan rakan sekerja anda. Rakan sekerja tidak suka kepada anda kerana anda punya kerja tak bagus. Mereka sering memerli anda dan tackle kaki anda dari belakang dan gelakkan anda. Memang anda layak ditackle.

8) Tekanan kerja anda terlalu tinggi sehingga mengakibatkan anda lemah dari segi fizikal dan mental. Kesihatan anda terganggu, relation anda dengan family juga tegang kerana anda selalu balik dengan muka cyborg dan marah tak tentu pasal. Cuba baiki dengan pergi holiday, tido dengan aroma therapy, spa dan sebagainya. Kalau masih sama, ok quit your job.

9) Akhir sekali, anda rasa kerja anda tidak mencabar. Anda mahukan sesuatu yang lebih adventure dan mencabar. Anda mahu membuat robot seperti cerita terminator. Memang anda tidak akan berjaya membuat robot kalau anda bekerja di kedai kain. Inilah sebab yang paling bagus sekali untuk anda berhenti kerja. Pindah ke tempat kerja yang bersesuaian dengan apa yang anda boleh buat. Kembangkan skill dan knowledge anda.

By working faithfully eight hours a day you may eventually get to be a boss and work 12 hours a day. ~ Robert Frost




 

After the iPad

By Rahim Hashim

Tadi tgh keje, tiba tiba abg aku hantar satu link. Lawak giler.
Cube korg tgk gambar kt bawah ni. iBoard and iMat!


Click here to read more




 

Shutter Island

By Rahim Hashim


Just watched Shutter Island yesterday at Pavilion. Got free tickets for 2, thanks to TimeOut KL. The movie was about US Marshal Teddy Daniels. He had a weird case going on on the Shutter Island. One of the patient is missing from her room without any trace. He and his partner, Chuck started the investigation with lots of unsolved riddle which doesn't make any sense.

As he investigates, he suspected there was something wrong with the institute. He finds himself in a position where he can't leave the island. He talked to Chuck about it and Chuck was totally freaked out. Teddy suspected the institute has been doing experiment on patients by lobotomy procedure. All patients are being drug which makes them easy to obey order.

The climax of this film is during Teddy climb up the light house which he thinks the place where they did the lobotomy on patients. There he finds out the truth about the island which disturbs him to the core..

I like this kind of movie. 4 stars out of 5. And DiCaprio was such a great actor, too.




 

Idea

By Rahim Hashim

Sudah menjadi tradisi untuk dapat idea, duduk la di bawah pokok epal dan tunggu sampai epal jatuh atas kepala.

Sudah menjadi tradisi untuk dapat idea yang bagus, carilah 1000 jenis idea seperti Thomas Edison.

Macam aku, kalau dah takde idea nak tulis ape kat blog, bukak notepad, cuba fikir 20 idea baru. Banyak idea yang merepek, tapi boleh digabungkan jadi satu artikel. Idea boleh pasal business, kesihatan, duit, life in general atau pasal kucing kat restoran syed. Bile buat macam ni, baru perasan sebenarnya banyak yang boleh kita tulis tapi tak pernah terfikir sebelum ni.

Yang menariknya masa tengah cari idea, mula macam susah sangat cari idea walaupun satu. Tapi lepas beberapa masa, idea datang macam petik epal dari pokok. Edison pernah cakap:

"Ideas come from space. This may seem astonishing and impossible to believe, but it's true. Ideas come from out of space."

Untuk lebih senang mendapat idea, otak mesti dalam keadaan tenang. Lagi kita cuba paksa otak untuk dapat idea lagi susah idea nak datang. Cube tenangkan diri, buat solat tahjud ataupun solat dhuha. Memang banyak idea merepek yang akan keluar dulu, tapi jangan risau. Tulis je idea merepek tu. Bila dah selesai tulis, baru ubah idea tu untuk jadi lebih berguna atau padam je kalau memang tak boleh pakai.

 

Ape nak buat kalau tkde keje kt ofis? Igt nk menyanyi kuat2 or menari je, tp takut bos bagi surat termination. So terpaksa la cari idea2 lain utk menghilangkan rasa bosan dlm diri. Antara perkara2 yg boleh dilakukan seperti:

1) Komen status org kt facebook byk2. Bagi komen yg sarcastic. Kalo die baru upload pic baru, bg komen 'buruk giler muke ko.apsal ko upload gmbr ni?'. Kalo status die 'boring..tk tau nk buat ape', bg komen 'ko mmg loser. bunuh jela diri ko'.

2) Google resume sape2 kt internet. Buat research sket pasal die, lepas tu anta email ckp nk offer keje sbg CEO. Gaji 10 ribu per week. Tg die reply. Kalo die reply, balas blk email tu suruh dtg kt kubur ulu langat pukul 3 pagi utk interview.

3) Bace blog http://ijaicool.blogspot.com. Confirm tk boring dah. Kalo ijai tk update blog, anta email kt ijai ckp nk bunuh diri dlm mase sejam kalo die tk update.

4) Angkat tangan tinggi2 dan mintak izin dari boss nk pegi tandas. Mesti boss korg gelak.

5) Cukur misai depan colleague. Tapi cukur separuh je.

6) Google kt internet 'what to do if no work in the office?'.

7) Update blog dgn title 'what to do if no work in the office'.

Arghhh bosan!

 

Kenapa Lelaki Suka Lepak

By Rahim Hashim

Kenapa lelaki sangat gemar melepak membuang masa bersama kawan dan buat aktiviti aktiviti yang tak berfaedah? Kenapa mereka sanggup menghabiskan masa 2 jam minimum di kedai mamak?

Sebenarnya ada sebab di sebalik semua itu. Antaranya adalah:

1) Release stress.(yeah right) Dengan melepak dgn kawan2, level of stress akan berkurangan dari masa ke semasa. 30 menit pertama lepak, 40 percent dari stress hilang. 1 jam lepak, 80 percent stress hilang. 1 jam setengah, 100 percent stress hilang. Sebab tu la laki selalu lepak lame, 1 jam setengah lepak just utk hilangkan stress je. Lepas 1 jam setengah baru la lepak yg sebenar bermula dari situ.

2) Boring. Bile dah keje 5 hari seminggu, dari pagi ke petang, blk lepak tgk pc jap patu tido. Kalau dh setiap hari mcm tu mesti la boring. So aktiviti lepak akan digunakan bagi menghindarkan rasa boring dlm diri. Permainan kad menjadi teman sewaktu melepak, ataupun sessi show off zippo masing2 (tah pape tah).

3) Takut ade hantu kt rumah. Ini salah satu alasan yg paling pathetic but true. Biase la bile dh lepak, sume borak pasal hantu pulak tu. Member takut pulak nk balik sbb sorg kt umah dan tk bukak lampu. Dah satu keje kene teman die lepak sampai la matahari keluar. Bodoh bukan?

4) Kedai mamak pakai mandrem. Mamak letak mandrem dlm makanan die, air die, supaya org dtg lagi kedai die. Kalau tk dtg mesti rasa resah dlm diri, dan akan mengalami tekanan perasaan yg tinggi dlm diri.

5) Nk hisap rokok. Haa nasib baik aku tk hisap rokok. Kawan aku la ckp, die suke lepak sbb nk hisap rokok. Hisap rokok kt umah tk best katenye. Kt kedai mamak best sbb boleh hembus kt muka kawan. Kt rumah hembus kt dinding kena muka sendiri balik. Sbb tu baju aku selalu bau rokok walaupun aku tk hisap.

6) Menimba ilmu pengetahuan. Dgr mcm tipu je tapi itulah hakikatnye. Lelaki lepak bukan sekadar borak kosong, tapi membincangkan permasalahan dunia, bicara agama, sume isu isu yg serius juga dibincangkan. Dengan itu byk info info terkini dpt dikongsi bersama. Inilah yg dinamakan internet bergerak. Bila ade isu yg tidak pasti, google sahaja menggunakan ipod, phone masing2 memandangkan kedai mamak pun ade wifi.

7) Bergelak ketawa. Di samping berborak isu serius, segala jenis humor juga diterapkan bagi menghidupkan suasana. Inilah hiburan lelaki yg tidak pergi ke club2 mlm, disko, parti dan sebagainya. Lepak lebih afdhal berbanding dgn perkara2 di atas.

Itulah sedikit sebanyak sebab yg dpt aku fikirkan ketika ini. By the way, gambar di bawah tidak ada kaitan dgn isu ini.

 


Mior Ahmad Fuad Mior Badri atau dengan nama lainnya Din Beramboi. Pagi tadi dlm pukul 2 pagi Raja msg aku bgtau Din Beramboi sudah meninggal dunia. Aku betul2 terkejut and tak sangka die betul2 akan pergi. Baru je aku dgr dorg ckp kt era yg Din Beramboi semakin pulih. Betul2 tk sangka. Hari ni perasaan aku muram je. Aku tk penah sedih mcm ni bile artis meninggal. Aku rase sebak and nak nangis. Betul2 satu tamparan utk satu Malaysia.

Dan aku pasti Aznil org yg paling akan terasa kehilangan and lonely. Mesti dah takde semangat nk continue riuh pagi di era. Satu Malaysia pasti akan merasakannya. Aku sedih sbb pada aku Din Beramboi seorg yg innocent, jujur, ikhlas, setiap ape yg die buat boleh nampak keikhlasan. Aku terasa macam byk lagi bakat yg tidak sempat diketengahkan oleh Din Beramboi. Tapi walau mcm mana pun, Allah tetap akan menyayangi die lebih dari ape yg kite dpt syg. Ape yg kite mampu buat, doalah kepada Allah agar diampunkan dosa-dosa Mior Ahmad Fuad Mior Badri dan tempatkanlah die di kalangan org yg beriman. Mari kita sama2 doakan dia. Setiap doa dpt membantu arwah Mior Ahmad Fuad Mior Badri. Amin.

Al-Fatihah.

 

Binatang Pelik

By Rahim Hashim

Mari kite lihat gambar-gambar haiwan ciptaan Allah yang ajaib di tempat kite tapi adalah haiwan yang normal "well known" di tempat asalnye..


Antara haiwan yang sangat comel. Kalau boleh nak bela je.. hehe. Macam Mickey Mouse pun ade kan.. Spesis haiwan Langka yang dijumpai di gurun kering-dingin di wilayah Mongolia.


"Matamata Turtle".. Spesis kura-kura tapi kurang hensem sikit. Spesis ni membiak ni daerah Rawa-rawa di Matamata New Zealand . Haiwan yang pelik sekali dengan nama tempat turut serta join sebagai name yang pelik..



"Saiga Antelope", antara haiwan yang semakin pupus. Lokasi UNKNOWN.. Dari sumber-sumber yang dijumpai, mereka mengatakan populasi haiwan ini hanye tinggal kire-kire 50 ribu saje lagi..



Ni lagi satu makhluk Allah yang agak comel. Spesis tikus dan diberi name "Gajah Tikus". Membiak dengan banyaknye di Afrika Selatan. Diorang jugak membiak dengan sangat cepat. Dari ape yang saye perhatikan, diorang ni agak bersih.. kire ok la kalau nak bela pun..


"Long-billed Echidna" sejenis haiwan yang membiak di Papua New Guinea . Sejenis mamalia yang x sesuai nak bela sebab die ni banyak songeh sikit. Nak makan pun, kene yang fresh. Makhluk ni juga merupakan makhluk yang dianggap sebagai haiwan yang normal di sane.. Cume kite je yang akan rase heran sebab tkde kat Malaysia..


"Pink Fairy Armadillo" adalah sejenis haiwan yang membiak di Argentina. Die mkan semut dan larva.. Nak bela? Ntah lah, tk tau sesuai ke tak..


"Patagonian Cavy" tikus besar, macam keldai pun ade.. Macam arnab pun ade.. Tinggal di kawasan kering di Argentina . Yang ni nak bela ok la kot. Tapi jangan letak dalam aquarium pulak k? Letak dalam reban ok..


Spesis ape ntah..kurang pasti tapi gaya macam spesis kura-kura.. Berbadan lembut dan beratnya sekitar 50kg.. Sesuai di letakkan di dalam aquarium kalau nak bela..


Cak! Ape tengok-tengok.. kate "Star Nosed Mole" kepada korang.. hehe. Spesis haiwan yang tinggal di kawasan lembab di belakang rumah korang. X caye? Try la cek.. nanti-nanti jumpe la tu.. hurmm.. cube korang teka mane satu matee die.. aku pun kurang pasti nih..




 

What Makes a Good Blog?

By Rahim Hashim

Blogging is not uncommon things nowadays. I would say about 30 to 40 percent of Malaysian people does. Everybody do blogs. Students, graduates, old fellow, engineer, freelancer, unemployed, etc. And it's fun for me to read various kind of blogs all over the world. Some of it are good, some are not. But what makes a good blog? How do we decide whether the content is good or not?

In my opinion, a good blog must have a various kind of content. And to stop posting short entry saying - i'm bored, i'm sleepy, i just feed my cat. That is just lame. Post more content to the entry. At least for about what, 100 words maybe?

I like to read blog that shares idea, creativity. I'm sure there's a lot of blogs did a movie review. If I'm going to read a review, I'm expecting it to be different than my opinion. Unless of course if the movie doesn't leave much for to think of, then it's pretty straight forward. Let's take the movie Avatar for instance, lot of people keep writing the movie is good, nice, the animation effects and all, which is true, but those are the things that almost everybody already know. Try think as a critic. Like how clever the director to make Jake Sully half-paralyzed, no family, alone, so that he won't have anything to regret to come back to earth. Which is make the movie more realistic.

And to stop follow any random people just to make your blog famous unless you really like the content. For me, it is not important how many readers you got. It's the quality of the content. It's not like we need to write something difficult. It could be about our life, about movies, musics, sports, entertainment, anything we could think of.

Enough said.




 

Animes

By Rahim Hashim

I've been watching a lot of animes for the recent couple years. I have to say I really love anime. It's like you have a different world in your mind. And it's just another way to get away from your troubles. One of my favourite anime would be Fullmetal Alchemist. Everytime i feel down, demotivated, I will watch it. Somehow it gives me motivation and spirit in this life.

It has 51 episodes and 1 exclusive movie. Now there's a remake on this anime which is Fullmetal Alchemist Brotherhood. This story is all about Edward Elric and his young brother Alphonse Elric..It's about the other side of the world which they can use a power that is called, Alchemy.

This power is based on the equivalent trade. They believe that people cannot gain anything without sacrificing something. They must present something of equal value to gain something. That is the principle of equivalent trade in alchemy. They believed that was the truth of the world when they were young.

It all began when their mom died. They were trying to transmute their mom to life. But the transmutation had cause them a great loss and didn't get anything in return. It's already state in the alchemy that the human transmutation is forbidden. So there they are...Searching for the philosopher's stone to regain back what they've loss. And so the story goes…

 

Majlis Reunion Sekolah

By Rahim Hashim

Hari tu aku pegi reunion kt sekolah aku. Reunion kecil kecilan la. Tapi cikgu2 die besar. Pn Che Sham cikgu aku dulu bersara, so dorg buat la majlis persaraan die dgn Pn Wan Zainab. Aku pegi dgn member2 skolah dulu. Majlis tu boring sbb byk yg datang senior2 yg aku tk kenal. Sume byk dari batch SPM 1991 la, 1989 la, mase tu aku baru darjah satu. Tp ok la dpt jumpe cikgu2 lame.

Mase aku tiba di kantin skolah, byk org pandang aku. Sume tnye cikgu, "Cikgu, artis ke tu?". Haha tipu je. Aku dan budak2 kelas dulu aku mmg famous di kalangan guru. Byk guru yg sanggup tipu murid lain dgn mengaku pernah mengajar kami. Padahal kitorg pun tk kenal sgt cikgu tu. Mesti cikgu tu nk tumpang populariti kami. Hahaha..jahat giler aku ni.

Di bawah antara gambar2 yg menarik dpt diambil.


Inilah Pn Che Sham gagah perkasa. Dah bersara dah die..


Dari kiri : harith, munir, rahim, pn hamidah, pn norliah, firdaus, syawalie, faizul


Munir main tipu tanak lompat. Cover macho la tu. Nyampah.


Ape yg ko lakukan munir!