Apple mengeluarkan iPad pada tahun 2010. Ini membuatkan syarikat lain yang sudah bertahun menjual tablet PC menggaru kepala dan mula redesign produk mereka from scratch. Jadi pada tahun 2011 bermacam lagi jenis produk yg kelihatan similar dengan iPad. Contohnya Samsung Galaxy Tab, Motorola Xoom, HP, dan bermacam lagi jenis tablet yang dicipta.

Tiada satu pun yang dapat at least keep up dengan iPad first generation. First of all, touch screen technology yang digunakan tidak smooth dan responsive seperti iPad. Application juga tidak banyak. Seperti Samsung, hanya mempunyai apps lebih kurang 100 sahaja. Berbanding Apple, yang mempunyai 65,000 apps.

Pada 12 May 2011, aku officially sudah memiliki iPad 2. Basically lebih kurang dengan iPad first gen. Perubahan utama pada iPad 2 ialah kamera depan dan belakang, dual processor dan juga lebih nipis. Malah lebih nipis daripada iPhone 4.

iPad without apps are like computer without softwares. Banyak free apps yang menarik dan ada juga yang berbayar. Di bawah aku ingin listkan apps yang harus dimiliki.

Must-have-apps

1) Pages


Pages sebenarnya apps yang sedia ada jika anda membeli Macbook, iMac dan sebarang machines Apple. Kini application ini disediakan untuk platform iPad. Basically ia lebih kurang macam word office. Tapi lebih mudah. Design yang user friendly untuk memasukkan image, resize, tukar font, heading dan sebagainya. Sesuai untuk orang editorial atau penulis novel.

2) Keynote


Juga apps yang sedia ada jika anda membeli Macbook atau iMac. Function seperti power point. Jika anda seorang business man, apps ini memang berguna untuk membuat presentation. Boleh juga di paparkan di HD screen dengan cable khas.

3) Blogpress


Jika anda suka membuat blog macam saya, apps ini memang super cool. Semua conteng blog ada di sebelah kiri, dan anda boleh create content baru dan save di online draft atau local draft sebelum publish. Apps ini juga membenarkan anda save lebih dari satu account dan tidak terhad pada blogspot. Wordpress, joomla, drupal dan sebagainya juga boleh. Gambar di atas contoh screen shot dari content ini.

4) GarageBand


Ini juga apps sedia ada di dalam Macbook dan iMac. Apps ini membolehkan anda compose lagu walaupun anda tiada ilmu tentang muzik langsung. Terdapat piano, gitar, drums, bass, microphone dan ada function auto play di mana anda hanya perlu memilih chord dan ia akan memainkan sendiri untuk anda. Juga boleh di plug ke electric guitar, dan banyak jenis amp dan effect boleh digunakan untuk dapatkn sound yang berbeza. Banyak lagi untuk diceritakan. Apps ini memang best.

Ini antara productivity apps yang berguna. It's more fun to use these apps on the iPad than computer. Itu baru productivity, tak masuk entertainment and games lagi.

Kesimpulannya, iPad 2 memang worth it. The way you can sort your photos, videos, data, calendar are just great. You will not regret it. It's just change the way you do things.

Sekian terima kasih.


- Posted using BlogPress from my iPad