Aww! APA KHABAR SEMUA! YA AKU SEDANG MENJERIT NI. BARULAH ROCK! Apa pun tolong abaikan gambar di atas tu. Aku tak berniat langsung nak berlagak macho. Tapi gambar tu memang...ok berbalik kepada topik kita pada malam ini, how to become a rockstar. Aku bukanlah seorang rockstar mahupun rockmoon (bodonye lawak aku), tetapi dengan hasil carian di google, aku nak share tips ini dengan korang. Duh.

1) Boleh bermain gitar. Gitar sahaja OK! Pernah ke rockstar main piano? Dan tak semestinye kene main hebat giler, tgk macam najwa latiff...eh jap, ye memang kena main hebat giler.

2) Pandai membuat lagu. Banyakkan dengar lagu lagu dari gitaris yang hebat seperti Jimmy Paige, Stevie Ray Vaughan, Richie Samborra, Slash, dan banyak lagi. Banyakkan compose lagu walaupun pada awalnya bunyi macam tahi anjing. Practise makes perfect.

3) Band. Kumpulkan line up lain yang boleh bermain drum, bass dan second guitar jika perlu. Sentiasa practise sehingga la dapat keserasian di antara band.

4) Play your own song. Mainlah lagu yang anda compose macam tahi tadi tu dan record. Bila dah yakin sikit, bagi la kawan kawan dengar. Kalau diorang cakap macam tahi, practise lagi.

5) Register band anda di mana mana gig yang berdekatan. Remember, play at jamming studio and playing on stage are totally different. Korang mungkin akan menggigil dan tangan jadi sejuk tak boleh pegang chord Am. Perform at gig sampai la rasa comfortable.

6) Dont be a copycat. Be original. Jangan pulak nak tiru gaya slash pakai topi chef hitam ke, atau butakan mata sebab nak tiru stevie wonder. Be yourself, create your own style and playing.

7) Create your own video and upload to youtube. Pastikan video anda cukup best untuk orang click button like. If your video go viral, then you're very good. If not, cuba lagi sampai berjaya. Jangan putus asa, putus tali gitar takpe boleh beli.

Banyak lagi sebenarnye kriteria untuk menjadi rockstar. Rockstar is not about rambung panjang tak shampoo setahun ok. Rockstar is to be able to know how to rock, and not to roll....

Bye bye.

- Posted using BlogPress from my iPad